Mocht u willen wijzigen van zorgverzekering dient u dat te doen voor 1 januari 2021.

CZ en VGZ, de twee grootste zorgverzekeraars in Limburg, schroeven de zorgpremie volgend jaar omhoog. Dat ligt niet zozeer aan de coronacrisis, zeggen de verzekeraars zelf.

De premieverhoging komt niet geheel als een verrassing. Het kabinet ging er op Prinsjesdag al van uit dat de zorgpremie met 5 euro per maand zou stijgen naar 122 euro per maand. Bij CZ (3,6 miljoen klanten) bedraagt de basisverzekering volgend jaar 129,60 euro per maand. Bij VGZ (4 miljoen klanten) komt het maandbedrag uit op 124,45 euro. Zilveren Kruis en Menzis, de twee andere grote spelers in Nederland, komen donderdag met hun premies voor 2021 naar buiten.

Stijgende kosten

CZ en VGZ schrijven de verhoging toe aan de almaar stijgende kosten, onder meer door hogere lonen en prijzen, en duurdere medicijnen. Daarnaast worden mensen steeds ouder en maken zij op latere leeftijd meer gebruik van zorg. Om die stijging wat in te dammen, zetten CZ en VGZ ook dit jaar weer een deel van hun reserves in. Zo legt CZ net als voorgaande jaren ruim 100 miljoen euro in.

Reguliere zorg

Al met al lijkt de impact van het coronavirus op de zorgpremie mee te vallen. „Ondanks de coronacrisis zijn we er ook dit jaar in geslaagd de stijging van onze premie voor 2021 te beperken’’, stelt Karien van Gennip namens VGZ. Door het coronavirus zijn weliswaar veel extra zorgkosten gemaakt, maar daar staat tegenover dat reguliere zorg tijdelijk heeft stilgelegen, luidt de boodschap van VGZ en CZ.

„Dat heft elkaar een beetje op’’, voegt zorgexpert bij Independer, Bas Knopperts, eraan toe. Hij spreekt overigens van een ‘forse’ premieverhoging bij CZ. „Dit komt neer op een verhoging van 100 euro op jaarbasis. Kun je nagaan hoe groot de stijging zou zijn als CZ zijn reserves niet had ingezet.”

Bron: de Limburger.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *