Wat is een PGB

 

Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee u zelf zorg, verpleging of hulp en ondersteuning inkoopt. U bepaalt zelf waar, wanneer en van wie u de zorg krijgt. Dit geeft meer regie over uw zorg. Een pgb brengt ook verplichtingen met zich mee.

U kunt de zorg ook door een zorgaanbieder laten regelen. Dat is zorg in natura.

Wat moet u kunnen om een pgb te beheren?

Zie hiervoor de lijst van 10 punten voor pgb-vaardigheid op Rijksoverheid.nl. Deze checklist geldt voor alle pgb's: vanuit de gemeente, zorgkantoor of zorgverzekeraar.

Betalingen uit het pgb

U krijgt het geld uit uw budget niet op uw eigen rekening. De Sociale Verzekeringsbank (SVB)  of de zorgverzekeraar doet alle uitbetalingen uit uw pgb. Dit heet trekkingsrecht. Dit geldt voor alle pgb's.

Zorgovereenkomst

U sluit met iedere zorgverlener een zorgovereenkomst. Bij een pgb van de gemeente of van het zorgkantoor is een modelovereenkomst van de SVB verplicht.

Verschillende soorten pgb's

Het pgb is vastgelegd in 4 wetten. De voorwaarden voor een pgb verschillen per wet. Afhankelijk van de soort zorg die iemand nodig heeft, valt het onder één of meer van deze wetten:

  • Heeft u een pgb uit de Jeugdwet? Dan regelt uw gemeente de goedkeuring van de zorgovereenkomst.
  • Heeft u een pgb uit de Wmo? Dan moet de gemeente de zorgovereenkomst goedkeuren.
  • Heeft u een pgb uit de Zvw? In de voorwaarden van uw zorgverzekering staan uw rechten en plichten. Daarin staat ook hoe u uw pgb moet verantwoorden.
  • Heeft u een pgb uit de Wlz? Dan regelt het zorgkantoor de goedkeuring van de zorgovereenkomst.

Soms lukt het niet om de verplichtingen na te komen. Dan krijgt u een gesprek met de organisatie waarvan u het pgb krijgt. Het kan zijn dat uw pgb wordt ingetrokken.

 

Wat kunt u inkopen met een pgb?

Welke zorg u precies kunt inkopen met uw pgb, staat in uw indicatie of beschikking, de brief die u krijgt van de gemeente, zorgverzekeraar of het zorgkantoor. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

Begeleiding individueel

U heeft bijvoorbeeld hulp nodig bij de administratie, begeleiding bij uw hobby of u kunt niet alleen thuis zijn. Dan kan individuele begeleiding een oplossing zijn.

Begeleiding groep

U wilt dagopvang of dagbesteding regelen voor bijvoorbeeld uzelf, uw kind of uw vader of moeder. Dat is groepsbegeleiding.

Huishoudelijke hulp

U heeft moeite met huishoudelijke taken of u kunt deze taken niet uitvoeren. Zoals schoonmaken, wassen, strijken, koken of boodschappen doen. U kunt dan huishoudelijke hulp aanvragen. Dit is mogelijk vanuit de Wmo en vanuit de Wlz, afhankelijk van uw situatie.

Logeeropvang (kortdurend verblijf)

U woont thuis en krijgt daar hulp van bijvoorbeeld ouders, kinderen of partner. Maar zij hebben ook tijd voor zichzelf of vakantie nodig. Dat kan met logeeropvang. U gaat dan een weekend of op doordeweekse dagen ergens logeren.

Persoonlijke verzorging

Heeft u hulp nodig bij bijvoorbeeld wassen, aankleden, naar het toilet gaan, steunkousen aantrekken, huidverzorging, medicijnen innemen of eten en drinken? Dan kunt u persoonlijke verzorging aanvragen.

Verpleging

Heeft u zorg nodig vanwege een medische aandoening, dan vraagt u verpleging aan. Denk aan wondzorg en injecties. Ook leren om bijvoorbeeld zelf insuline te spuiten valt onder verpleging.

Hulp bij vervoer

Heeft u een rolstoel of scootmobiel nodig? Of wilt u gebruikmaken van een vervoersvoorziening van de gemeente, zoals taxivervoer? Dat zijn voorbeelden van hulp bij vervoer.

Wonen in een wooninitiatief (Wlz)

Steeds vaker beginnen (ouders van) mensen met een beperking een ouder- of wooninitiatief. De bewoners hebben allemaal een pgb, waarmee de benodigde zorg wordt ingekocht.

Woningaanpassing (Wmo)

Voor het aanvragen van uw woning kunt u terecht bij uw gemeente. Ook als u al zorg uit een andere wet ontvangt. Voorbeelden zijn aanpassingen om te zorgen dat u uw huis makkelijk in kan met een rolstoel. Of het aanbrengen van een traplift, plafondlift of verhoogd toilet.

Beschermd wonen / GGZ Wonen

Wonen met begeleiding of intensieve hulp voor mensen met psychische of psychosociale problemen die niet zelfstandig kunnen wonen.